Nelson Amsterdam

Erfpachtmogelijkheden Nelson Smile

Erfpacht: Wat is dat eigenlijk?
Als je op zoek bent naar een koopwoning in Amsterdam, dan is de kans groot dat je met erfpacht te maken krijgt. Bij het kopen van een woning met erfpacht word je eigenaar van de woning, maar niet van de grond. De grond blijft in eigendom bij de gemeente Amsterdam. Je krijgt wel het recht om de grond, tegen betaling van een prijs: de erfpachtcanon. Je kunt dit dus zien als huur voor de grond waar je nieuwe woning op staat.


Mogelijkheden Nelson Smile

Ook de grond van Nelson Smile wordt in (eeuwigdurende) erfpacht uitgegeven. Als koper van één van de appartementen kun je kiezen uit twee (betaal)mogelijkheden:

  1. Je kiest voor de indexcanon: Je betaalt elk jaar de erfpachtcanon aan de gemeente Amsterdam; deze is overigens in de meeste gevallen fiscaal aftrekbaar. De erfachtcanon wordt berekend als een percentage (2,39%) van de erfpachtgrondwaarde. Dit canonbedrag wordt nog wel aangepast aan de inflatie, maar er is geen risico meer op grote prijsstijgingen als gevolg van een veranderende waarde van de grond.
  2. Je kiest voor (eeuwigdurende) afkoop van de canon: Je betaalt een eenmalige afkoopsom aan de gemeente. Daarna ben je (eeuwigdurend) geen canon meer verschuldigd. Vaak kun je de afkoopsom financieren met je hypotheek; de hypotheekrente is dan in de meeste gevallen fiscaal aftrekbaar.

Canon afkopen of niet? Wat zijn de voor- en nadelen?
Indien je kiest voor het betalen van de (jaarlijkse) indexcanon, dan geniet je nu van een (aanzienlijk) lagere prijs/koopsom; de kosten van de (eeuwigdurende) afgekocht canon worden namelijk niet bij de aankoopprijs van het appartement meegerekend. Je hypotheek kan daardoor lager blijven en je appartement blijft daardoor beter betaalbaar. Een appartement dat buiten jouw maximale hypotheek was gevallen wanneer je de erfpacht had moeten afkopen, kan daardoor alsnog binnen je budget passen.
Het canonbedrag wordt jaarlijks aangepast aan de inflatie, maar er is geen risico meer op grote prijsstijgingen als gevolg van een veranderende waarde van de grond.

Indien je kiest voor het (ineens) afkopen van de canonverplichting, dan hoef je nooit meer canon te betalen aan de gemeente Amsterdam. Dat is natuurlijk een groot voordeel. Ook als je – ooit in de toekomst – je appartement weer wilt verkopen, heeft dat een positief effect op de waarde van je appartement.

Wat voor jou de beste oplossing is kun je uiteraard bespreken met de makelaar en/of hypotheekadviseur.


Voorbeeld erfpachtmogelijkheden

Hieronder laten we je zien wat de mogelijkheden zijn voor één van de appartementen van Nelson Smile. We nemen daarbij de bouwnummers 02 en 29 even als voorbeeld:

Voorbeeld: 2-kamerappartement, bouwnummer 02, exclusief parkeerplaats:

Keuze: INDEXCANON – BWNR 02 Keuze: AFKOOP ERFPACHT – BWNR 02
Erfpachtgrondwaarde: € 33.930,00
Canonpercentage: 2,39%
Aanvangs jaarcanon: € 811,00
Totale koopsom: € 305.692,00 v.o.n.
(excl. parkeerplaats)
Erfpachtgrondwaarde: € 33.930,00
Canonpercentage: n.v.t.
Aanvangs jaarcanon: € 0,00
Totale koopsom: € 338.000,00 v.o.n.
(excl. parkeerplaats)


Voorbeeld: 4-kamerappartement, bouwnummer 29, inclusief parkeerplaats:

Keuze: INDEXCANON – BWNR 29 Keuze: AFKOOP ERFPACHT – BWNR 29
Erfpachtgrondwaarde: € 51.597,00
Canonpercentage: 2,39%
Aanvangs jaarcanon: € 1.233,00
Totale koopsom: € 494.869,00 v.o.n.
(incl. parkeerplaats)
Erfpachtgrondwaarde: € 51.597,00
Canonpercentage: n.v.t.
Aanvangs jaarcanon: € 0,00
Totale koopsom: € 544.000,00 v.o.n.
(incl. parkeerplaats)
Nelson Amsterdam
Zoekvenster sluiten